به گزارش تابناک چهارمحال و بختیاری، این روزها بالا رفتن سن ازدواج و مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منجر به این شده که جوانان کمتر به امر ازدواج فکر کنند و محرومیت از ازدواج دامنگیر بسیاری از جوانان شده است.
افزایش سن ازدواج زنگ خطری بوده که در حال به صدا درآمدن است و در سالهای نه چندان دور با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد، اما باید از طریق مختلف زمینه ازدواج آسان را برای جوانان فراهم کنیم.
مرضیه ۳۰ ساله میگوید: دوران دانشجویی خواستگاران زیادی داشتم و خانواده به دلیل اینکه با مسائل مالی مواجه بودند بهانههایی همچون سن پایین و اینکه تو اکنون درس میخوانی و شأن تو بالاتر از این خواستگاران است را میتراشیدند، من هم روی حرف آنها حرفی نمیزدم.
اکنون بعد از گذشت آن سالها که کارمند هستم معیارهایم با سالهای گذشته متفاوت شده است، اگر آن سالها مدرک تحصیلی و یا شغل برایم مهم نبود، اما اکنون معیارم برای انتخاب همسر مدرک، شغل و میزان درآمد ماهیانهاش است.
اکرم ۳۹ ساله که از تنهایی خسته شده است، نیز میگوید: چند سال پیش با پسری که شرایط نسبتاً خوبی داشت و البته معیارهایش به معیارهای من نزدیک بود، نامزد کردیم.
شاید یکی از دلایلی که موجب به هم خوردن این مساله و تنهایی امروز من شده خودم هستم، اگر آن روزها سطح توقعاتم را پایینتر آورده بودم امروز به دلیل تنهایی افسرده نبودم، شاید در ازدواج با برخی مشکلات هم روبرو شوی، اما همین که در کنار یک نفر احساس آرامش کنی خیالت راحت است.
جدا از پدر و مادرم زندگی میکنم، دو سال گذشته توانستم خانهای کوچک برای خودم خریداری کنم، تصمیم خود را قاطعانه گرفتم که پدر و مادرم را عذاب ندهم و در کنج تنهایی خود زندگی را ادامه دهم.
همکاران مجرد زیادی دارم، همیشه به من میگویند تا مجردی از این دوران استفاده کن، اگر به دنبال دردسر هستی و دوست داری مشکلاتت چندین برابر شود ازدواج کن، اما من از تنهایی خسته شدهام.
نه اینکه به هر قیمتی و با هر پسری قبول کنم و زیر یک سقف زندگی را ادامه دهم، بلکه میخواهم با معیارها و ملاکهای من سازگاری داشته باشد، شاید توقعاتم بالا باشد، اما دیگر حاضر به اینکه تنها بمانم نیستم.
اعظم ۴۰ ساله که یک سالی است ازدواج کرده است، میگوید: ازدواج را اگر سخت بگیری کارها سخت پیش میرود، سالها خودم معیارهایی را برای ازدواج انتخاب کرده بودم که شاید اگر ثروتمندترین پسر به خواستگاریام میآمد ممکن بود باز هم ایراد میگرفتم.
هر موقع صحبت از خواستگار در میان خانواده و فامیل به میان میآمد من پایبند به معیارهایم بودم و هیچ موقع حاضر نبودم با پسری که حداقل دو مورد از آنها را نداشت هم کلام شوم.
با اینکه پدر و مادر اصرار میکردند که کوتاه بیا، تا کی میخواهی به دنبال انتخاب چنین فردی باشی، اما نمیدانستم که با این معیارها زندگی خودم را نابود میکند، تا اینکه یک سال پیش ازدواج کردم.
البته خانواده باز هم مردد بودند که مبادا با این معیارهای من این ازدواج به ثمر نرسد، برای اینکه خیالشان را راحت کنم گفتم آدم سابق نیستم و میخواهم همه چیزی را آسان بگیرم، زیرا به اشتباهات گذشته خود پی برده بودم، اکنون در کمال آرامش زندگی در جریان است.
به نظر من اگر جوانان ازدواج را آسان بگیرند، قطعاً همه کارها خوب پیش خواهد رفت، تنها باید کمی در معیارها و ملاکهایشان تغییر ایجاد کنند.
معیارهای قرآنی در امر ازدواج ملاک باشد
حجتالاسلام والمسلمین حمید نادری، عضو هیات علمی گروه معارف دانشگاه شهرکرد در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: در همه مسائل بهترین الگو برای ما قرآن کریم است، وقتی به قرآن مراجعه میکنیم میبینیم که ازدواج حضرت موسی با دختر شعیب مطرح شده و جزو مواردی است که بسیاری از جزییات این ازدواج آمده است.
وی افزود: با توجه به آیات قرآن کریم و سوره قصص میتوان این مفهوم را متوجه شد که در بحث ازدواج نسل جدید باید معیارها تغییر کنند، معیارهایی که موجب میشود جوانان را وادار کنیم که پسری که به خواستگاری دختری میآید باید حتماً خانه و ماشین داشته باشد، گرچه هیچ جوانی نمیتواند همه آنها را فراهم کند و قرآن کریم نیز بیان میکند به جای در نظر گرفتن این معیارها امانتدار بودن فرد برایتان مهم باشد.
نادری بیان کرد: باید شرایط را به گونهای در نظر گرفت که افراد بتوانند ازدواج کنند، پسری که جوهره کار داشته باشد، امانتدار و اخلاق مدار باشد این جوان شایسته همسری است، گرچه مشکلات اقتصادی وجود دارد که قابل کتمان نیستند برای همه این مسائل خدایی وجود دارد که اگر بخواهد میتواند مشکلاتمان را به بهترین شکل ممکن رفع کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: سوال اینجاست که ما چه اندازه به خدای خود ایمان داریم و مطمئنیم خداوند سر بزنگاهها به دادمان میرسد، باید بدانیم اعتقادات ما به پروردگار تغییر کرده است، توقع داریم همه کارها را خودمان انجام دهیم، البته باید تلاش کنیم و همه مواردی که در زندگی لازم است را به بهترین شکل ممکن مدنظر داشته باشیم، اما در کنار اینها اعتقاد به خدا را در نظر بگیریم.
نادری افزود: در فرهنگ توحیدی خداوند میفرماید تلاش خود را داشته باشید، اما به من خوشبین باشید، جوهره کار داشته باش و اخلاقمدار، از جایی که تصور نمیکنی زمینه ازدواج را فراهم میکنم، البته از بعد دیگر در بحث ازدواج باید تلاش کنیم که معیارهای قرآنی برایمان ملاک باشد چرا که داستان حضرت موسی با دختر شعیب ازدواجی در کمال سادگی بود.
وی یادآور شد: همه مومنان وظیفه دارند در راه ازدواج جوانان تلاش کنند، اما آیا مشکلات ازدواج جوانان مربوط به مسائل اقتصادی یا فرهنگی است؟ من در عین حال که اعتقاد دارم هر دو مورد تاثیرگذار است، اما عمده مشکل مسائل فرهنگی است، یعنی رسم و رسوماتی وجود دارد که اگر نباشند بسیار راحت ازدواج انجام صورت میگیرد.
نادری تاکید کرد: در حال حاضر ازدواج جایگاه خود را از دست داده و ارزشهای فردی جایگزین ارزشهای اساسی را در زندگی گرفته است.